Меню
Знайти
Київ
Львів
Івано-Франківськ
Єдиний колл-центр в Києві
Пн-Пт: з 7:30 до 21:00
Сб: 8:00-20:00
Нд: 9:00-18:00

Як не потрібно лікувати спину: розвінчання 7 поширених міфів

  1. IVR
  2. Статті
  3. Як не потрібно лікувати спину: розвінчання 7 поширених міфів

Міф №1. Захворювання спини лікуються самостійно

Біль у спині виникає раптово і, звичайно ж, не вчасно. У хід йдуть всі засоби: рекомендації родичів, знайомих, поради з інтернет-ресурсів, де знаходиться багато неперевіреної інформації. Але про саме вірне рішення - відвідування лікаря - згадують в останню чергу. Тим часом, консультація у досвідченого вертебролога є першою сходинкою в лікуванні захворювань спини. Небезпечно починати самолікування, не розбираючись в принципах роботи хребта і взаємозв'язку всіх його елементів (хребців, міжхребцевих дисків, зв'язок і м'язів).

Лікар призначить допоміжні види обстежень (рентген, МРТ), якщо виникнуть побоювання про наявність патології: періодичний біль, яка з'являється без будь-яких фізичних навантажень і не зникає при прийомі знеболюючих препаратів, нестабільність в будь-якому відділі хребта, побоювання перелому хребця.

Після першої консультації фахівець призначить курс лікування, який буде ефективним при конкретній проблемі. Курс лікування включає в себе наступні методики:

  • лікувальний масаж;
  • фізіотерапію;
  • корекцію;
  • терапію із застосуванням ін'єкцій;
  • механотерапію (вправи на медичних тренажерах). 

Міф №2. Після переломів, операцій і травм потрібно обмежувати себе в фізичному навантаженні і менше рухатися

Лікарі більшості медичних закладів радять менше рухатися після операції. Але якщо людина знаходиться в нерухомому стані кілька тижнів або знерухомлені якась кінцівка - м'язи тіла або окремої зони атрофуються, їх сила і тонус стають гірше, а кровообіг порушується.

Стандартний період відновлення після операції - 2-3 місяці. На цьому етапі використовуються всілякі медичні методи, згідно з призначенням лікаря: лікувальні масажі, фізіотерапія та інші процедури.

У деяких випадках невеликі навантаження дозволені вже на другий-третій тиждень післяопераційного періоду. В цей час лікар рекомендує заняття ЛФК під наглядом вертебролога чи лікувальну фізкультуру на медичних тренажерах. Після подібних щадних навантажень у пацієнта підвищується тонус м'язів, і поліпшується кровообіг.

Міф №3. Ефективний засіб проти захворювань спини - вправи на турніку: «вис» і «скручування»

Роблячи «скручування», можна в рази збільшити тиск в міжхребцевого диска. Внаслідок цього загострюються такі захворювання хребта, про які людина навіть не підозрює (наприклад, безболісна грижа або протрузія).

«Віс» приносить користь здоровій людині: під час цієї вправи хребет розтягується, м'язи перебувають у стані релаксації. Але потрібно не забувати правильно зіскакувати з турніка. Коли людина страждає від болів в спині або є ймовірність розриву кільця диска, - вправа виконувати небезпечно. Міжхребцевий диск може травмуватися.

Міф №4. Заняття плаванням і йогою - альтернативні засоби лікування

Обидва заняття є відмінною профілактикою захворювань спини, але ніяк не методами лікування.

Плавання підвищує тонус м'язів і не перевантажує хребет. Але воно може нашкодити при запаленнях, травмах або патологіях, а також не буде ефективним при болях в спині.

Заняття йогою на сьогоднішній день дуже популярні, але перед їх відвідуванням потрібно проконсультуватися у вертебролога. Під час тренувань розтягуються зв'язки і м'язи суглобів, а якщо вони до цього не отримували навантаження, то розтягнення відбувається через мікронадриви в волокнах тканин.

Якщо міжхребцеві диски травмовані, деякі окремі руху йоги (наприклад, скручування) можуть пошкодити хребет. Іноді, перед тим як почати займатися йогою, лікарі рекомендують пройти курс лікування. Особливо, якщо були діагностовані різні захворювання хребта (грижа, остеохондроз, протрузія і ін.). Стандартний курс складається з масажу, корекції і інших методів.

Міф №5. Лікуванню спини допомагають корсети, зігріваючі пояси і мазі

Корсет призначений для того, щоб на час фіксувати ту область хребта (наприклад, при заняттях спортом), в якій були виявлені проблеми. Але використовувати його постійно шкідливо для здоров'я. Паравертебральні дрібні м'язи можуть атрофуватися, як результат, - один з відділів хребта придбає малоустойчива. Надалі людина не зможе обходитися без корсета.

Зігріваючі пояси і мазі слід використовувати тільки за рекомендацією лікаря. Зазвичай вони не шкодять здоров'ю, але при сильному болі, внутрішньотканинному набряку, а також корінцевим або міотоніческім синдромам можуть погіршити здоров'я.

Міф №6. При захворюваннях спини корисно розпарювання в лазні

Перебування в лазні при наявності проблем зі спиною може пошкодити хребту. Вологість і висока температура призводять до посилення внутритканевого набряку. М'які тканини «набухають» і перетискають закінчення нерва, де є протрузія або грижі. Як наслідок, - виникнення або посилення болю, зникнення чутливості на деяких ділянках, оніміння тканин.

Міф №7. Вагітним не можна займатися фізичними навантаженнями

Якщо жінка раніше качала прес і тренувала спину, її хребет володіє більшою стабільністю. Під час вагітності буде легше впоратися зі зростаючими навантаженнями і перенести процес пологів.

При відсутності регулярних занять спортом або ЛФК до вагітності, наявності сколіозу, протрузий або інших захворювань хребта, - вагітній жінці необхідно пройти курс лікувальних фізичних навантажень під контролем реабілітолога. Це допоможе легше перенести пологи, а також уникнути гострих ускладнень з суглобами і спиною після них.

Чи була ця інформація вам корисна?
Оцініть інформацію на сторінці, нам важлива ваша думка
Усього голосів: 40
Середня оцінка: 4.5