Меню
Знайти
Київ
Львів
Івано-Франківськ
Єдиний колл-центр в Києві
Пн-Пт: з 7:30 до 21:00
Сб: 8:00-20:00
Нд: 9:00-18:00

Лікувати недостатньо: як впоратися з проблемами хребта і повернути здоров'я спині?

  1. IVR
  2. Статті
  3. Лікувати недостатньо: як впоратися з проблемами хребта і повернути здоров'я спині?

Фахівці Інституту вертебрології та реабілітації впевнені: щоб повернути здоров'я хребту, слід не тільки пройти лікування в клініці, але і закріпити результат після. Така "домашня робота" повинна бути спрямована на зміцнення м'язового корсету спини, відновлення нормальних процесів кровообігу, м'язового тонусу і обміну речовин в тканинах. Більше про це розповідає лікар клініки Каришев Ігор Сергійович.

Ігор Сергійович, чому, на Ваш погляд, у багатьох пацієнтів після лікування повертаються больові симптоми?

Для початку потрібно розуміти, як влаштована опорно-рухова функція спини. Стабільність хребта, а також правильний рух міжхребцевих суглобів забезпечується м'язовим корсетом. М'язовий корсет - це з'єднання різних м'язів спини, яке не тільки "підтримує" міжхребетні структури і суглоби, але і забезпечує нормальний кровообіг і, відповідно, харчування їх тканин. М'язовий корсет виконує свою функцію за умови, що він коректно сформований і підтримується в хорошій фізичній формі.

Якщо м'язи спини не отримують регулярного тренування, вони втрачають еластичність і тонус. Це тягне за собою погіршення харчування хребетних структур і дестабілізацію сегментів хребта. Хребет стає тугоподвижность і втрачає свою еластичність і стійкість до стресів. У підсумку, навіть прості навантаження можуть привести до появи гострих проблем спини: протрузий, гриж, стенозу спинномозкового каналу, компресії корінцевих структур і ін. Захворювань.

Після повноцінного лікування (медикаментозні препарати, масажі, фізіотерапевтичні процедури), людина, природно, буде відчувати себе набагато краще. Однак, ефект буде нетривалим. Все через те, що застосовуючи вище вказане лікування, впливали нема на причину поточного захворювання або стану, а на його симптоматику. 

Для того, щоб ефект лікування закріпився надовго, людина повинна дбати про фізичний стан м'язів спини. Це дозволить зміцнити м'язовий корсет, а значить, зробити хребет менш уразливим. М'язи спини повинні бути не тільки еластичними і гнучкими, а й обов'язково сильними. Тільки в такому випадку вони зможуть підтримувати хребетний стовп і протистояти розвитку захворювань хребта.

Що конкретно потрібно робити пацієнту, щоб знайти стабільно здорову спину після лікування?

Якщо не хочете повертатися до лікування знову і знову, необхідно зміцнювати м'язовий корсет спини. Однак використовувати для цього безпечні методики. "Тяганіе штанги" в спортзалі незабаром після лікування часто призводить до обостеніям і новим травмам.

Людям, у яких були гострі проблеми спини, краще починати з простих вправ, але виконувати їх регулярно. Найефективніші вправи для спини в повсякденному житті - це присідання з прямою спиною без ваги на кількість, вправа «човник» (гиперєкстензия на підлозі).

Плавання також здатне повернути тонус м'язового корсету. Крім того, що виштовхує сила води робить людське тіло практично невагомим, завдяки чому навантаження на всі суглоби тіла значно зменшується. Я рекомендую багатьом пацієнтам активне плавання (брас, кроль) і вправи у воді, так як тіло під час плавання практично позбавлене частини осьового навантаження. Однак, варто уважно підійти до вибору техніки плавання і проконсультуватися з цього питання з лікарем. Правильний вибір техніки плавання залежить від конкретної проблематики пацієнта. Наприклад, плавати кролем без виносу рук або брасом рекомендується тим, у яких довгий час не було фізичного навантаження або людям похилого віку. При сутулості краще плавати на животі, що сприяє розгинання хребта назад і корекції постави. Якщо у Вас серйозні проблеми з хребтом, краще плавати і лежати на спині.

В Інституті вертебрології і реабілітації для закріплення результату лікування ми використовуємо методику David, яка в Європі застосовується вже понад 20 років і офіційно визнана однією з найбільш ефективних методик для лікування проблем спини. Основою методики є вправи на комп'ютеризованих медичних тренажерах під контролем фахівця реабілітолога. При виконанні вправ тіло людини фіксується з метою ізолювати саме ті м'язи, які повинні отримати навантаження. Сама програма занять формується після комп'ютерного тестування з урахуванням особливостей тіла людини, сили його м'язів і гнучкості суглобів. На наш погляд, ця методика абсолютно безпечна і її можна рекомендувати людям з проблемами спини.

Ігор Сергійович, з медичної точки зору, як працює лікування рухом, незалежно від обраної методики?

Все починається з того, що тіло знову вчиться виконувати ті рухи, які воно виконувало до того, як з'явилися болі. Справа в тому, що нервова система людини блокує амплітуду певних рухів, які раніше приводили до болю. Правильна реабілітація рухом дозволяє ці блоки зняти.

Далі, вступає в роботу кровообіг. Посилення кровообігу покращує обмін речовин в тканинах. Зокрема, хребет так влаштований, що до міжхребцевих дисків не підходять кровоносні судини. Тому тканини міжхребцевих дисків отримують харчування тільки при русі. Правильно підібраний комплекс вправ дозволяє шляхом посилення кровообігу і обміну речовин повернути пружність і харчування міжхребцевих дисків, а, отже, і фортеця кісткової тканини, стабільність в сегментах, амортизаційну функцію хребетного стовпа.

Нарешті, повернення в тонус м'язового корсету дозволяє підтримувати хребет у правильному положенні протягом дня, в тому числі при виконанні фізичних навантажень. Тут важливо зробити застереження про те, що саме глибокі м'язи спини підтримують хребет. Отже, потрібно перш за все вибирати вправи, спрямовані на опрацювання цих м'язів.

Що ще можна порадити людям з хронічними проблемами спини?

Крім регулярних занять гарним вибором буде проходження профілактичного курсу медичного масажу і фізіотерапії раз на півроку. В результаті знімаються блоки і м'язові напруги, а також поліпшується кровообіг, що позитивно впливає на здоров'я спини. Масаж також рекомендується комбінувати з вправами по зміцненню м'язів спини і виконувати його після занять.

Ігор Сергійович, щоб Ви порадили тим пацієнтам, які тривалий час були без руху в наслідок операції або гострого болю?

Тривале знерухомлення кінцівок або тіла в цілому призводить до досить неприємним змінам опорно-рухового апарату. Це остеопоротичні зміни (підвищення ламкості кісток), втрата тонусу і еластичності зв'язок м'язів, а також втрата м'язової маси, аж до атрофії. В результаті, впоравшись з однією проблемою через оперативне втручання, пацієнт стає схильний до ризику появи нових гострих захворювань спини і суглобів.

Тому після оперативного лікування, а також різних травм завжди рекомендовано застосовувати ранню реабілітацію, а це означає як мінімум включення навіть пасивних рухів (коли доктор або реабілітолог виконують рух за пацієнта) вже на 3-5 добу. Навіть в таких складних станах рух необхідно!

Чи була ця інформація вам корисна?
Оцініть інформацію на сторінці, нам важлива ваша думка
Усього голосів: 24
Середня оцінка: 4.7