Меню
Знайти
Київ
Львів
Івано-Франківськ
Єдиний колл-центр в Києві
Пн-Пт: з 7:30 до 21:00
Сб: 8:00-20:00
Нд: 9:00-18:00

Поперековий остеохондроз: як ефективно лікувати?

  1. IVR
  2. Статті
  3. Поперековий остеохондроз: як ефективно лікувати?

Діагноз остеохондроз поперекового відділу хребта - часта причина звернень до лікаря зі скаргами на регулярні болі в спині. Фахівці стверджують, що остеохондроз - це не діагноз, а в першу чергу, стиль життя. Тому його лікування і профілактика на увазі в тому числі кардинальні зміни своїх щоденних прівичек.Пренебреженіе до симптомів остеохондрозу може привести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Остеохондроз поперекового відділу: хто особливо ризикує?

Під час остеохондрозу відбуваються дегенеративні зміни тканин хребетного стовпа. Статися це може через непомірні навантажень, тому особливо ризикують люди, постійно зайняті фізичною працею і піднімають тяжкості. Також захворювання може почати прогресувати внаслідок отриманих травм спини. Часто на болі в спині скаржаться професійні спортсмени, які відчувають надмірне навантаження на поперек під час занять спортом. Також спровокувати остеохондроз може пасивний спосіб життя. Сьогодні від недуги все більше страждають офісні співробітники і ті, хто веде пасивний спосіб життя.

Якщо говорити про вік, то ще кілька десятків років тому остеохондроз входив в число захворювань, яке діагностували переважно у літніх осіб. З воразстом хребці і міжхребетні диски стають менш рухливими і еластичними, їх опірність до травматизму і різних деформацій істотно знижується. Сьогодні ж на недугу все частіше скаржаться люди у віці до 30 років.

Особливості лікування остеохондрозу поперекового відділу

Лікування захворювання, в першу чергу, спрямована на те, щоб зупинити прогрес і повернути хребет в положення, коректне з анатомічної точки зору. До процесу лікування підходять комплексно. Початкове завдання - зняття загострення, яке проводиться шляхом масажу, витягування, мануальної терапії, лікувальної фізкультури, спеціально розробленої дієти та інших допоміжних процедур. Всі ці методи використовуються і для подальшого лікування, яке в середньому триває 2-3 місяці. Через цей час вже можна спостерігати зміни в кращу сторону. Коли настане полегшення, важливо закріпити отриманий результат, щоб не настав рецидив.

Інноваційні методики лікування остеохондрозу

Позитивний результат в закріпленні результату надає правильний комплекс фізичних вправ під наглядом кваліфікованих реабілітологів. Пацієнтам, які страждають від зайвої ваги, показано дотримання дієти, збільшення і правильний розподіл щоденного фізичного навантаження.

Ефективність в закріпленні результату лікування остеохондрозу поперекового відділу показала фінсько-німецька методика David, яку застосовують в Центрі зміцнення хребта і суглобів. Вона надає більш глибокий вплив на м'які тканини, покращує витривалість глибокої мускулатури, яка стабілізує хребет, усуває асиметрію м'язів і сприяє відновленню еластичності міжхребцевих дисків. Методика David, в першу чергу, опрацьовує дрібні і глибокі м'язи спини, що відповідають за коректну фіксацію хребців і міжхребцевих дисків. Це забезпечує їм можливість витримувати серйозні навантаження.

В якості профілактики і для лікування остеохондрозу на тренажерах David проводиться курс з 24 занять. Як правило, якщо пацієнт займається два рази на тиждень по годині-півтори, полегшення настає в середньому через 5-6 процедур.

Змінити спосіб життя - позбутися від остеохондрозу назавжди

Проте, для повноцінного і успішного лікування недостатньо медикаментозних і фізичних методів. Повна перемога над недугою можлива тільки в результаті кардинальних змін способу життя і побутових звичок. Приділяти увагу своєму здоров'ю необхідно щодня, без свят і вихідних.

Доброю профілактичним заходом є відвідування басейну 2-3 рази в тиждень. У домашніх умовах позитивний ефект надає щоденне проведення 200 присідань, які слід розподілити на день. Цього буде достатньо для профілактики і поліпшення кровообігу.

Переглянути свій спосіб життя в бік правильного поєднання праці і спорту, збалансованого харчування, з достатньою кількістю рідини і білків необхідно паралельно з початком лікування. Інакше, навіть успішне позбавлення від симптомів захворювання не гарантує того, що захворювання через якийсь час не повернеться знову.

Центр зміцнення хребта і суглобів при Інституті вертебрології і реабілітації - лідер в області лікування спини протягом 17 років. У більш ніж 95% випадків пацієнти Інституту позбавляються від захворювань хребта, в тому числі поперекового остеохондрозу, без операцій.

Чи була ця інформація вам корисна?
Оцініть інформацію на сторінці, нам важлива ваша думка
Усього голосів: 39
Середня оцінка: 4.5