Меню
Знайти
Київ
Львів
Івано-Франківськ
Єдиний колл-центр в Києві
Пн-Пт: з 7:30 до 21:00
Сб: 8:00-20:00
Нд: 9:00-18:00

Три техніки мануальної терапії - від класики до інноваційних методів

  1. IVR
  2. Статті
  3. Три техніки мануальної терапії - від класики до інноваційних методів

Кожна людина, що страждає захворюваннями хребта, напевно, чув про ротаційних техніках як найбільш поширених техніках мануальної терапії. Однак популярність - не завжди синонім ефективності і безпеки. Лікарі в процесі багаторічної практики, аналізуючи результати лікування, все частіше звертають увагу на ризик отримання травм хребта при ротаційних скручуваннях. Однак, ротації - не єдиний метод, який використовується лікарями. І в кожному конкретному випадку, першочергове завдання - підібрати правильний і найбільш безпечний спосіб лікування.

Фахівці клініки «Інститут вертебрології і реабілітації», яка спеціалізується на безопераційне лікування спини і суглобів розповіли, які існують альтернативи методам скручування, і в чому полягають плюси і мінуси кожного з них. Крім традиційних ротацій, ми розглянемо тракційні (дистракційні) техніки і метод короткого важеля.

Класичні ротаційні техніки

Ротаційні техніки - це техніки, спрямовані на скручування хребта. Вони широко застосовуються в усьому світі. Скручування хребта допомагають збільшити його гнучкість, поліпшити кровообіг, виправити поставу і повернути рухливість суглобів.

Ротації, як було сказано вище, - «класика» мануальної терапії. Вони відносяться до агресивних технікам, так як їх виконання передбачає активне застосування сили до хребта (виключається локальний вплив) і в деяких випадках може бути досить болючим. З цієї причини ротаційні техніки можуть застосовуватися в якості лікувальної процедури тільки в тих випадках, коли немає загрози травмувати хребет, а також, коли відсутні інші медичні протипоказання.

Протипоказання

Протипоказаннями до виконання ротаційних скруток є грижі міжхребцевих дисків, будь-які новоутворення (онкологічного характеру або гемангіоми) і посттравматичні проблеми хребта (наприклад, компресійний перелом). Ротаційні техніки не рекомендується застосовувати також в післяопераційний період, особливо, коли на хребті встановлені стабілізатори або фіксатори (спеціальні конструкції, які з'єднують хребці один з одним).

Ризики

Неправильне виконання ротаційних скруток і зневага протипоказаннями можуть спровокувати травму хребта (переломи або розрив зв'язок), блокування сегмента хребта, компресію (стиск) корінцевих структур. Якщо у пацієнта діагностована грижа, застосування ротації може привести до її секвестрації - відокремлення від заснування міжхребцевого диска і падіння в канал.

Тракційні (дистракційні) техніки

Тракційні (дистракційні) техніки відносяться до малотравматичним м'яким технікам і спрямовані на розтягування пошкодженої структури хребетного стовпа. Процедури роблять на спеціальних столах - горизонтальних або вертикальних. Розтягування хребта дозволяє не тільки збільшити відстань між хребцями, а й покращує кровообіг і м'язовий тонус, допомагає позбутися від компресії корінцевих структур.

Залежно від відділу хребта, на який направлено тракционное зусилля, розрізняють шийні, грудні і поперекові тракції.

Протипоказання

Застосовувати тракційні техніки корекції хребта протипоказано при наявності посттравматичних проблем (наприклад, компресійного перелому) і великих новоутворень (пухлин онкологічного характеру, гемангіом). Розтягування хребта також неприпустимо при порушенні спинномозкового кровообігу.

Ризики

Тракційні техніки вважаються менш результативними, ніж ротаційні і метод короткого важеля. Зокрема, вони не будуть ефективними при судомах і сильному больовому синдромі. У деяких випадках при застосуванні тракцій може виникнути простріл - різка гострий і раптовий біль в спині (найчастіше, в поперековому відділі).

Метод короткого важеля

Метод короткого важеля - це вплив руками, пальцями або кистями безпосередньо на тіло, дуги і відростки хребців. Це інноваційна м'яка методика, яка повністю виключає ротаційний механізм і має на увазі надзвичайно точне вплив саме на той сегмент, який блокований або зміщений.

Цей метод можна застосовувати навіть при наявності остеохондрозу, протрузий або великих гриж, а також після операцій, за умови, якщо фіксатори (закріплювачі) знаходяться в інших відділах хребта. Метод короткого важеля дозволяє розблокувати знерухомлених сегмент хребта і відновити нормальне положення хребців з високою точністю. Завдяки високій ефективності, позитивні зміни відчутні вже після першого сеансу.

Протипоказання

Основними і чи не єдиними протипоказаннями для застосування методу є переломи (наприклад, компресійний або перелом блоку хребта), новоутворення онкологічного характеру або великі гемангіоми. На відміну від ротаційних і тракційних технік, метод короткого важеля є локально спрямованим і може бути застосований при необхідності тільки в потрібному відділі. Це означає, що його можна застосовувати навіть під час післяопераційного періоду і при наявності стабілізаторів і фіксаторів (конструкцій, які з'єднують і закріплюють хребці) в інших відділах хребта.

Ризики

Метод короткого важеля є найбільш безпечним з вище перерахованих і повністю виключає різного роду ризики такі як біль, травматичність, виникнення компрессий.

Незважаючи на гадану простоту виконання методів корекції хребта, ці процедури вимагають абсолютної точності виконання і величезного досвіду і знань. Тому надзвичайно важливо, щоб лікуванням займалися професіонали. Візит до лікаря з недостатньою кваліфікацією може привести до погіршення стану здоров'я, а в деяких випадках може закінчитися переломом або зсувом хребців. Крім того, тільки фахівець зможе поставити правильний діагноз і підібрати правильну методику лікування та реабілітації, щоб надовго закріпити результат. З будь-якими проблемами спини рекомендується звертатися в спеціалізований медичний заклад, в якому є можливість забезпечити професійне обстеження, лікування і реабілітацію.

Інститут вертебрології і реабілітації - лідер в області лікування спини протягом 17 років. У більш ніж 95% випадків пацієнти Інституту позбавляються від захворювань хребта без операцій. Під час лікування використовуються м'які техніки корекції хребта: тракційні (дистракційні), а також метод короткого важеля. Класичні агресивні ротаційні техніки, в зв'язку з їх підвищеним ступенем травмоопасності і значно меншою точністю впливу, лікарями клініки не використовуються.

Чи була ця інформація вам корисна?
Оцініть інформацію на сторінці, нам важлива ваша думка
Усього голосів: 15
Середня оцінка: 4.7